Sklep korzysta z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii. Zamknij powiadomienie.

Białka w żywieniu psów

 

Radzi ekspert - dr inż. Jacek Wilczak

Wydział Medycyny Weterynaryjnej, SGGW w Warszawie

 

Wśród właścicieli psów i kotów panuje przekonanie, że jednym z najważniejszych składników odżywczych, które muszą być dostarczane codziennie wraz z dietą, są białka. Jednocześnie większość właścicieli uważa, że najlepszym źródłem białka są tylko i wyłącznie wysokojakościowe gatunki takich mięs jak wołowina, jagnięcina czy drób (wysoka jakość mięsa rozumiana jako tkanka mięśniowa). Przekonanie takie jest najczęściej błędne, tym bardziej jeżeli mięsa te stosowane są tylko pojedynczo. Jednak w diecie psa bardzo ważne jest bazowanie na urozmaiconych źródłach białek w celu zminimalizowania ryzyka ewentualnego niedoboru któregoś z aminokwasów – czyli „cegiełek”, z których zbudowane są białka.

Spośród wszystkich 22 aminokwasów budujących białka 11 z nich musi być podawane wraz z pożywieniem, ponieważ pies nie jest w stanie ich syntetyzować.  Wśród wszystkich surowców wykorzystywanych w produkcji karm dla zwierząt – zarówno karm mokrych jaki i suchych – zawartość aminokwasów jest bardzo różna i najczęściej jeden surowiec nie jest w stanie zagwarantować ich wystarczającej ilości. Dlatego w celu prawidłowego skomponowania diety dla psa lub kota należy stosować różne składniki, będące źródłem białka w różnych proporcjach.

Szczególnie istotny jest poziom strawności karmy - nawet najbardziej wartościowe białko nie zostanie wykorzystane przez organizm, jeżeli nie ulegnie całkowitemu strawieniu, a uwolnione aminokwasy nie zostaną wchłonięte w jelicie cienkim. Proces obróbki w bezpośredni sposób wpływa na strawność białka – im jest on bardziej ingerujący w strukturę białka, tym zmniejsza się współczynnik strawności, co z kolei ma bezpośrednie przełożenia na parametry zdrowia zwierząt.

W celu zminimalizowania ryzyka niedoboru jednego z aminokwasów w gotowej karmie bardzo istotne jest wykorzystanie różnych surowców, o zróżnicowanej zawartości poszczególnych aminokwasów.  Surowcami, które pozwalają osiągnąć ten cel, są surowce pochodzenia zwierzęcego takie jak narządy wewnętrzne, tkanki ścięgniste i łącznotkankowe.  Są one cennym uzupełnieniem  aminokwasów oraz innych składników odżywczych i bezpośrednio wpływają na wartość odżywczą i gęstość energetyczną karmy. Dodatkową zaletą ich wykorzystania w karmach mokrych o niskim stopniu zmielenia surowców jest możliwość stymulacji funkcji trawiennych i wydzielniczych przewodu pokarmowego. Bazowanie tylko i wyłącznie na tkance mięśniowej jako głównym źródle białka może skutkować zbyt wysoką zawartością białka ogółem w gotowej karmie.

Dokładne określenie zapotrzebowania psów na białko jest stosunkowo trudne, ponieważ o indywidualnych potrzebach każdego zwierzęcia decyduje wiele czynników. Należą do nich m.in. jakość białka i jego skład aminokwasowy, strawność białka oraz gęstość energetyczna diety/karmy, a także czynniki zależne od zwierzęcia, takie jak poziom aktywności, stan fizjologiczny, stan odżywienia oraz rodzaj sierści. Na to wszystko mogą się także nakładać czynniki środowiskowe, takie jak wysoka lub niska temperatura środowiska. Jednym z podstawowych czynników wpływających na ilość białka podawanego zwierzęciu jest jego jakość. Im lepsze białko, tym mniej trzeba go podać. W standardowych, wysokiej jakości karmach, jak Dolina Noteci Premium Pure, strawność białka waha się między 80% a 90%, natomiast w karmach o niskiej jakości bardzo często nie przekracza 75%.

Tylko umiejętne operowanie ilością i jakością surowców wykorzystywanych w produkcji karm dla psów gwarantuje zapewnienie dobowego zapotrzebowania na wszystkie  aminokwasy.

 

12/9/2016 7:33:21 PM